Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tre nya föreningar i den svenska konståkningsgemenskapen

Fler är någonsin vill åka skridskor och svensk konståkning växer både till antalet utövare och till antalet föreningar. Sedan augusti 2015 har tre nya föreningar anslutit sig till Svenska Konståkningsförbundet vilket innebär att det nu är 138 föreningar som bedriver konståkning i Sverige.

- Vi ser ett ökat intresse för skridskoåkning i samhället. Allt fler söker sig till ishallarna för att lära sig åka skridskor och många väljer även att börja träna konståkning. Under hösten har vi fått tre nystartade föreningar, Varbergs KK, IK Graip Konståkning och Nyköping Hockey Ungdom - Konståkning, vilket vi som specialidrottsförbund tycker är mycket glädjande. Svensk konståkning har vuxit 34% de senaste 10 åren och vi är därmed en av de tio idrotter som vuxit mest under denna period. Vi blir fler. Och vi blir synligare, starkare och stoltare! säger Malin Jarl, Svenska Konståkningsförbundets Generalsekreterare.

Hur gick det till när konståkning startades på Gotland, i Nyköping och i Varberg? Hur ser framtiden ut för våra nya föreningar? 

IK Graip Konståkning

Gotland erbjuder ett guldläge vad gäller tillgång till träningstider i bra ishallar. Det har tidigare gjorts försök att etablera konståkning på ön men bristen på kvalificerade tränare har bromsat upp verksamheten. Nu har föreningen två tränare och sedan slutet av september 2015 är verksamheten i full gång med träning två dagar i veckan.

- En riktigt kvalificerad tränare med bakgrund som tävlingsåkare och som dessutom är utbildad domare flyttade nyligen till ön. Detta i kombination med att vi lyckades knyta ytterligare tränare till oss gjorde att vi hade möjlighet att starta upp verksamheten här igen. Dessutom flyttade jag själv hit från Stockholm i januariför ett år sedan, och har med mig fyra års erfarenhet av styrelsearbete från klubben Sätra Konståkning, berättar EvaMonica Josefsson som är en av de ansvariga i föreningen.

IK Graip Konståkning har för närvarande 40 åkare varav 5 är tävlingsåkare. Planen framåt är att nå ut till ännu fler och få med fler föräldrar för ett aktivt styrelsearbete. 

-

Här på Gotland är det dessutom ett guldläge vad gäller tillgång till istider i riktigt bra ishallar. 15000 invånare per ishall jämfört med Stockholms 115000 invånare per ishall. Vi har fått väldigt bra respons från kommunen, samt upplever ett fint samarbete med hockeyn här. Bara positivt! avslutar EvaMonica.

Nyköping Hockey Ungdom - Konståkning

I Nyköping har det fram till sportlovet 2015 inte varit möjligt att börja med konståkning, trots att det finns två fina ishallar. Det har saknats tränare. Detta ändrades dock då en tidigare konståkare, Louise Sonne från Danmark flyttade till Nyköping. 

-

Under sportlovet erbjöd kommunen istid till ”Prova på” konståkning nu när det fanns en tränare på plats. Detta fortsatte sedan säsongen ut. Intresset var stort och tillsammans med Nyköpings Hockey Ungdoms önskan om att bredda verksamheten, startade ett fantastiskt samarbete. På årsmötet 2015 beslutade Nyköping Hockey Ungdoms medlemmar att ta in konståkningen som en del av verksamheten, säger Louise Sonne, tränare i föreningen.

Att starta upp en ny förening kan vara tufft men föräldrar och ledare är fantastiskt engagerade och föreningen hoppas kunna bygga upp en kultur för konståkning i Nyköping berättar Louise.

-

Idag har vi 30 konståkare som erbjuds två isträningspass och ett markträningspass i veckan och vi får varje vecka nya ”åkare” som vill prova på. Under denna säsong siktar vi på att alla våra åkare ska klara minst ett skridskoskolemärke och att vi kan göra shower till julen och våren. Vi vill även kunna erbjuda våra två hjälptränare tränarutbildning. Nästa säsong siktar vi på att ha en grupp av konståkare som kan börja tävla lite.

Varbergs Konståkningsklubb

Att starta upp konståkningsverksamhet i Varberg skedde efter ett kommunalt initiativ vintern 2014/2015 då Varbergs kommun kontaktade Ewa Hallervik i Kungsbacka Konståkningsklubb för att få hjälp med att starta upp konståkning i kommunen. Varbergs kommun stod för istid och tränarkostnader, 1,5 h/vecka i två månader och under denna tid kunde Varbergsborna komma och prova på konståkning helt gratis med hjälp av tränare från Kungsbacka KK.

-Verksamheten sattes igång och intresset ökade successivt och mot slutet var det ca 18 st åkare i olika åldrar som kom och som var intresserade av att fortsätta! Även kommunen önskade en fortsättning men ville då att en klubb startades i Varberg, som skulle ta över konståkningsverksamheten, berättar Ewa Hallervik, tränaransvarig i Kungsbacka och numera ordförande i Varbergs KK.

Ewa och Lena Ahl, båda sedan flera år tillbaka engagerade i Kungsbacka Konståkningsklubb, bestämde sig för att starta upp en konståkningsförening i Varberg. Att de hade bakgrund i en konståkningsklubb var från kommunens sida en förutsättning för att bygga upp en ny förening i Varberg, då Varberg saknar både tradition och erfarenhet av konståkning som sport.

Varbergs KK har fått ett positivt bemötande från både bandy- och ishockeyklubbarna och de har gemensamt enats om istider. 

- De är också intresserade av ett framtida samarbete oss emellan, med exempelvis skridskoteknik. De verkar vara måna om att vi ska ha goda relationer och verkar nyfikna och tycka det är roligt med konståkning i hallarna också, säger Ewa.

Varbergs KK startade upp i augusti med skridskoskola för ca 20 barn. Om 5 år hoppas klubben ha fått fram sina första tävlingsåkare. Under föreningens första år har man valt att inte gå ut med bred marknadsföring.

- Det tar sin tid att få till rutiner och knyta kontakter med allt från vaktmästare och representanter från kommunen till föräldrar. Denna första säsong ligger vi därför lite lågt för att sedan gå ut på bredare front inför nästa säsong då vi förmodligen kommer behöver fler tränare, bygga upp organisationen kring klubben och engagera föräldrarna mer i klubben.

Varmt välkomna till Svenska Konståkningsförbundet!

Publicerad: 2016-01-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer