Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Konståkaren Filippa - finalist i Årets sockerbagare

I programmet Årets Sockerbagare på Barnkanalen har vi under hösten kunnat följa 12-åriga konståkaren Filippa Grabe som tillsammans med andra bakfantaster tävlat mot varandra i muffinsbakning, tårtgarnering och mycket annat. Med bland annat en tårta dedikerad till sin konståkningsförening DASK har Filippa tagit sig hela vägen till finalen som avgörs på söndag.

"Det är jag som är Filippa. Jag är 12 år, åker konståkning. Jag älskar att skämta och att baka förstås"

Så beskriver sig konståkaren Filippa Grabe i tv-programmet Årets Sockerbagare som sänds på Barnkanalen. Filippa har åkt konståkning sen hon var 5 år och tycker att det bästa med konståkning är att få dansa på isen, att bara vara glad och träffa alla klubbkompisar.

 - Sen blir man ju så klart peppad när man klarar nya hopp och så, berättar Filippa när Skatesweden får en pratstund med henne inför söndagens final.

Hur är det att vara med i Årets Sockerbagare?

- Det har varit helt fantastiskt! Jag har fått lära mig så mycket och träffa massa nya kompisar och människor. Sedan var det superkul att se hur det faktist går till i en studio när man spelar in ett sådant program. Jag har alltid tyckt att det är roligt att prata inför kameror och jag har lekt tv-kock med min syster när vi var yngre. 

Vad är det som är så roligt med att baka?
- Jag tror det är för att man får vara så kreativ, det finns liksom inga gränser. Man kan ju smaka på allting vilket jag älskar, och man kan göra det man vill. Även om man inte bakar supermycket brukar man ändå känna sig stolt över det man faktist gjort.

Vilket bakverk är roligast att baka?
- Jag älskar att baka tårta. Det är så många moment som ska göras. Man får komma på nya smakkombinationer och dekorera så mycket med tyllar, strössel och så mycket mera! Det finns alltid något att förbättra, till exempel att det var för sött, för surt, för mycket fyllning och så vidare.  

I ett av avsnitten gjorde du en tårta till dina klubbkompisar. Varför till just dem? 
- Jag valde att ge tårtan till klubben för att mina klubbkompisar betyder mycket för mig! Jag är ofta glad på träningarna, och även om man haft en tråkig, dålig dag i skolan blir jag glad bara av att komma till ishallen. 

Hur känns det att vara i final?
- Det känns helt otroligt! Jag trodde aldrig att jag skulle komma till final! Jag har ju lärt mig så mycket på resan dit och när man stod där spelade det liksom ingen roll om man kom sist eller först. Jag var ju där för att ha kul och att träffa kompisar.

Avslutningsvis, vilket är ditt bästa tips för att lyckas med baket?
-  Läs igenom recepten. Planera lite innan du börjar baka. Kom på lite olika idéer och ha riktigt kul. Man bakar ju för att det är roligt!

 

Finalen i Årets Sockerbagare sänds på Barnkanalen söndagen den 29 nov kl 19:00.

Publicerad: 2015-11-28

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer