Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tekniska funktionärer, del 3 av 4: Teknisk Kontrollant - Sista ordet på första parkett

Turen bakom kulisserna har nu kommit till den sista och tredje parten i vår tekniska panel. Som ytterst ansvarig i panelen har den Tekniska Kontrollanten (TC) sista ordet på första parkett.

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets årliga Utbildningsvecka 27-30 augusti presenterar vi nästkommande veckor tre av de viktiga roller du kan ha under en tävling, Data- och Videooperatör (DVO), Teknisk Specialist (TS) och Teknisk Kontrollant (TC). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång.


Kristina Blom


Foto: Privat

Kristina Blom, Teknisk Kontrollant sedan 2007

Luleå Allmänna Konståkningsklubb


Varför har du utbildat dig till Klubb-TC?

- När jag gick TC-kurs var det ett krav för att komma vidare i min domarutbildning, vilket det inte längre är idag. Att utbilda sig till TC är ett jättebra komplement till att vara domare och man får fördjupad kunskap om regler och tekniska svårigheter.  

Vad är roligast med att vara TC? 

- Det är väldigt roligt att jobba i ett team där man faktiskt ska prata med sina kollegor. Det är roligt att jobba mot ett gemensamt beslut i panelen och det är intressant att höra hur andra TC/TS resonerar. Att sitta och vara fokuserad på de tekniska elementen som utförs gör att man ser komponenterna på ett annat sätt vilket jag tycker utvecklar mig som domare med.  

Varför du tycker att andra ska ta tillfället att utbilda sig till TC? 

- Förutom att det är roligt att jobba i ett team och prata konståkning en hel helg så är det även väldigt lärorikt och utvecklande att fokusera på de tekniska svårigheterna i konståkning för alla domare. 

Nu söker vi efter fler Tekniska Kontrollanter! Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till Teknisk Kontrollant på Utbildningsveckan i Stockholm. 


Teknisk Kontrollant (TC)

För att kunna bli Teknisk Kontrollant (TC) ska du ha en domarbakgrund. Du kan sedan skifta mellan att vara poängdomare, skiljedomare och teknisk kontrollant på olika tävlingar. Som TC sitter du i den tekniska panelen och arbetar i lag tillsammans med tekniska specialister (TS) och data-videooperatörer (DVO). TC ansvarar för den tekniska panelen och är ytterst ansvarig för identifieringen av tekniska element, fall och svårighetsgraden.


Utbildningsveckan - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningsvecka anordnas 27-30 augusti i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet förutom 75 % i bidrag för kursavgiften, även ett 100 % resebidrag, också det via Idrottslyftet, till alla nya TC/TS/DVO som anmäler sig till Utbildningsveckan. Om resekostnaden överstiger 2 000 kr ska detta godkännas av SKFs kansli innan bokning görs. Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att komma till anmälan.

Publicerad: 2015-06-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer