Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Special Olympics Figure Skating Coaches Seminar

Special Olympics är främst inriktat på bredd- och motionsidrott för barn och unga med utvecklingsstörning. Under helgen 25-26 oktober samlades ett 25-tal personer från Konståkningssverige i Stockholm för en intensiv och lärorik träff.

Special Olympics är främst inriktat på bredd- och motionsidrott för barn och unga med utvecklingsstörning. Avsikten är att ge dem en möjlighet att – oavsett förmåga – visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

Regelbunden träning ger fysisk hälsa, ökat självförtroende och inte minst nya vänner. Och när omvärlden kommer i kontakt med barn och unga med utvecklingsstörning under normala lekfulla former bryts fördomar. Därför finns Special Olympics.


Genom Svenska Konståkningsförbundets samarbete med Svenska Handikappidrottsförbundet, och inom ramen för projektet Jämlik Ishall så hölls detta seminarie där vi fick insikt i vad som krävs av oss som tränare och ledare, vilka hjälpmedel vi kan använda och vilka kontakter vi behöver för att utveckla ny verksamhet.


Under helgen 25-26 oktober samlades ett 25-tal personer från Konståkningssverige på Stockholm Globe Hotel. Vi fick ta del av vad den världsomspännande verksamheten Special Olympics kan erbjuda. Internationella experter från Special Olympics Europe Eurasia var på plats och gav oss kunskap och underlag som kommer att bidra till våra möjligheter att arbeta med ungdomar med utvecklingsstörning som vill träna konståkning på sina egna villkor. Vi gick bland annat igenom tävlingsformer, regelverk och bedömningssystem.


Som en liten paus och bensträckare så fick vi möjlighet till en liten rundvandring i Tele2 Arena och även Ericsson Globe där EM i konståkning kommer att gå i slutet av januari 2015. Det var mycket uppskattat av alla men framförallt kul att visa våra internationella gäster.

Vi fick en bra snabbföreläsning av Patrik Tengwall - Arena Manager Tele2 Arena - om hur arbetet med att bygga Tele2 Arena gick till och hur man tänkt kring all funktionalitet på arenan. Allt från hur tillgång till Wifi till umgängesytor både i och kring arenan planerats.

 

Från Finland deltog Tanja Töyrylä-Kannisto som redan arbetat med utvecklingsstörda barn, ungdomar och unga vuxna i konståkningssporten i många år. Hon gav både inspiration och tips och delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Vi fick se på video från tävlingar och fick möjligheter att ställa frågor.
Sammantaget en mycket inspirerande och utvecklande helg för alla.

Vill du läsa mer om Special Olymics?

www.specialolympics.se Länk till annan webbplats.

Här kan du hitta mer om projektet ”Jämlik Ishall”:

www.svenskkonstakning.se/JamlikIshall Länk till annan webbplats.


Publicerad: 2014-11-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer