Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Rapport från ISU-kongressen i Dublin

Den 55:e ISU-kongressen är snart avklarad i Irlands huvudstad Dublin. Hela regelverket samt sedvanliga årsmöteshandlingar för de senaste två säsongerna avhandlas under en vecka med över 220 delegater från 79 medlemsländer på plats.


Svenska Konståkningsförbundet representeras av förbundets ordförande Katarina Henriksson, styrelseledamoten Peter Levin och Malin Jarl, Generalsekreterare. Dessutom är Helena Ericson på plats i egenskap av medlem av ISU:s Tekniska Kommitté för Synchronized Skating. Från Sverige är även Skridskoförbundet representerade med Roger Bodin, ordförande och Karl Skoog, vice ordförande.


Den svenska delegationen med Roger, Karl, Malin, Peter och Katarina

Inom International Skating Union, ISU, finns inte enbart konståkning som gren utan även hastighetsåkning (Speed Skating och Short Track Speed Skating). De första dagarna är en gemensam kongress med de övergripande reglerna för båda grenarna. Därefter delar man på sig och fortsätter med grenspecifika regler.

Några av resultaten från kongressen är bland annat att:

 • Vissa bestämmelser har lagts till i regelverket som kommer att gälla om IOC, Internationella Olympiska Kommittén, accepterar Synchronized Skating i det olympiska programmet.
 • Förslaget om omvänd startordning inför friåkningen på mästerskap avslogs.
 • Förslaget om ändrad programtid i friåkningen för herrar, par och synkroniserad konståkning avslogs.
 • Förslaget att inte längre ha anonyma domare på mästerskap och GP-tävlingar avslogs.
 • Det beslutades att från det att åkarens namn har annonserats, har man i singel, par och isdans numera 30 sek på sig innan man måste starta sitt program. Första åkare efter resp. uppvärmningsgrupp har som tidigare 1 min.
 • Det beslutades att för synkro får man numera minst 1 min uppvärmning innan laget ropas upp av speakern. När namnet har ropats upp har laget sedan ytterligare 1 min på sig att ställa upp, sedan startar musiken.
 • Beslutet från kongressen 2012 om att sänka åldern för Novice (Ungdom) singel och mannen i juniorernas paråkning och isdans som skulle ha börjat gälla från säsongen 2014/2015, upphävdes. Som tidigare gäller alltså 15 år för Novice (Ungdom) i singel och 21 år för mannen i juniorernas paråkning resp. isdans.


Kvällsbild av kongresshallen

Förutom veckans kongress bjöd bland annat Sydkorea in till en mottagning där man presenterade OS 2018 i PeyongChang och berättade om förutsättningarna för konståkning och hastighetsåkning under nästa OS, vilka i dagsläget ser ut att bli mycket bra.

Veckan avslutades med en bankett i irländsk anda med levande musik och några av Irlands främsta dansare som uppträdde med sång och dans i Riverdance-stil.

De svenska reglerna uppdateras inom kort och publiceras på hemsidan.

På bilden högst upp ser man från vänster ISU:s representanter inom konståkning;

 • Christopher Buchanan, ordf. Tekniska Kommittén Synkro
 • Halina Gordon-Poltorak, ordf. Tekniska Kommittén Isdans
 • Alexander Lakernik, ordf. Tekniska Kommittén Singel & Par
 • David Dore, Vice President, Council
 • Patrica Mayor, Sports Coordinator, ISU
 • Catharine Dalton, utsedd protokollförare
 • Marie Lundmark, Council
 • Junko Hiramatsu, Council
 • Phyllis Howard, Council
 • Tjasa Andrée-Prosenc, Council

Publicerad: 2014-06-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer