Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

18 entusiastiska tränare gick Steg 4B

Förra helgen, den 22-25 maj, genomfördes tränarutbildningen Steg 4B som är den högsta nivån för konståkningstränare i Sverige. Steg 4A och 4B går vart tredje år, däremellan går det två omgångar med Steg 3A och 3B.


Steg 4B genomfördes denna gång i Örebro under fyra fullspäckade dagar. Föresläsare och kursarrangörer var Regina Jensen och Christina Helgesson från Tibro.

Dagarna bestod av såväl teori som ispraktik, gästföresläsare i form av Camilla Fredman, internationell domare, samt redovisningar av tränarna själva. Utbildningen avslutas med ett omfattande skriftligt prov. Efter ett par veckor får tränarna sedan veta om de blivit godkända på kursen eller inte och om de får ut sin Steg 4-licens.


Efter avslutad Steg 4B finns det i Sverige ingen högre utbildning att gå inom just konståkning. Dock finns det olika elittränarprogram man kan gå via t ex SISU och GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan) som ger möjligheten att erhålla 45 högskolepoäng Länk till annan webbplats..

Naturligtvis blir man aldrig "färdigutbildad" som tränare, utan det gäller att fortsätta att följa med i den utveckling som sker. Idag är det betydligt lättare att förkovra sig inom många områden genom att vi bland annat reser både enklare och billigare och därmed har möjlighet att besöka t ex olika konståkningscentra runt om i världen, vi kan delta i föresläsningar på internet, vi kan leta kunskap och fakta på olika hemsidor etc. Ett annat bra sätt är att regelbundet auskultera bredvid andra tränare både i Sverige och utomlands. Det är inte enbart inom konståknigsspecifika delar man behöver vidareutbilda sig, även andra områden som fysträning, kost, anatomi, mental coachning osv. är väl så viktigt att kontinuerligt öka sin kunskap om.

I samband med mästerskap på hemmaplan ordnar förbundets Utbildningskommitté fördjupningskurser för både tränare och domare, vilket förstås planeras för under EM i januari 2015 i Globen, Stockholm.

Nästa tränarutbildning som genomförs i Sverige är Steg 3A i Tibro den 28-31 augusti 2014, anmäler till den gör du här Länk till annan webbplats..

Vi önskar våra senast utbildade Steg 4B-tränare lycka till i sin fortsatta tränarkarriär!

Publicerad: 2014-06-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer