Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Uppskattat Ungdomslyftsläger för framtida konståkningsstjärnor

Vårens upplaga av Ungdomslyftet gick av stapeln i helgen i Örebro under ledning av Regina Jensen. Ett mycket uppskattat läger av ungdomarna som tycker att allt med lägret är roligt men att få träna för Alexander Vedenin är det absolut bästa.


Under helgen 16-18 maj var 17 av Sveriges främsta ungdomsåkare med tränare inbjudna till den andra träffen i åttonde säsongen av Ungdomslyftet. Detta läger hölls på Behrn Arena i Örebro och boendet var endast 10 minuter ifrån hallen på Best Western Hotel. Detta var mycket uppskattat då många tyckte att det var spännande att få bo på hotell. Temat för lägret var: hur vi förbereder våra ungdomar på bästa sätt för framtida träning på hög nivå.


Under dag 1 på fredagen varierade man mellan ispass och fystester. Ungdomarna var indelade i grupper till ispassen för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Ispassen var ledda av den välmeriterade tränaren Alexander Vedenin som under flera år har arbetat framgångsrikt med Ungdomslyftet. Ispassen bestod av noggrann teknikgenomgång av hopp, piruetter och steg för att höja nivån till nästa säsong. Även delar av landslaget var på plats på egen bekostnad och tränade med Alexander Vedenin.
Fystesterna gick ut på att testa allt ifrån bålstabilitet till vighet. Utifrån testerna kom man fram till att bålstabilitet är någonting som måste jobbas på för att få bra hållning så att de ska få fina hopp och landningar på isen. 


Dag 2 var upplagt på samma sätt som dag 1 men man varierade mellan ispass med Alexander och styrkeövningar med Jesper Sjökvist från SOK. Styrkeövningarna som Jesper visade var grundläggande styrka/spänst för konståkningsungdomar samt basövningar som gick ut på att stärka bål och bygga funktionella muskler som gör det möjligt för åkarna att utveckla sina skickligheter på isen. 


Under dag 3 hade man de sista ispassen med Alexander och ungdomarna hade även ett danspass med Dermot Clemenger (domare från Let’s Dance), där det blev stort fokus på att träna sig i att uttrycka olika danstilar och känslor.


I pauserna mellan alla hårda ispass och styrkepass roade sig ungdomarna med att umgås tillsammans och mobiltelefonerna var i högsta hugg då de spelade spel och tog bilder.
Efter tre tuffa men roliga dagar var det dags att åka hem med bagage som är fyllda med erfarenheter och roliga minnen. 

 

Foto: Tony Ellefsen & Malin Öhman

Publicerad: 2014-05-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer