Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Över 200 deltagare på Utbildningsveckan

Sista helgen i augusti genomför Svenska Konståkningsförbundet sin tredje Utbildningsvecka genom tiderna. Främst är det arrangörer, tränare och tekniska funktionärer som sätter sig i skolbänken under ett par intensiva dagar på hotell Billingehus i Skö


Med utbildningar för allt från tränare, tekniska funktionärer och tävlingsarrangörer till föreningsledare och distriktsstyrelser, blir det ett intensivt vecksolut för över 200 deltagare från hela Sverige om tre veckor. 

Tränarnas sista stegutbildning inom svensk konståkning genomförs denna säsong, Steg 4A + 4B. Denna sista del går endast vart tredje år och nästa gång Steg 4 genomförs är alltså säsongen 2016-2017. Runt 20 tränare passar på att under fyra fullmatade dagar gå Steg 4A som hålls av Christina Helgesson och Regina Jensen.

För alla tävlingsarrangörer finns det två olika utbildningar; "

Tävlingsledning

" resp. "

ClubComp-utbildningar

". De sistnämnda har i sin tur två olika inriktningar. Kursen för tävlingsledare pågår under 2,5 dagar och 50 deltagare är anmälda. Föreläsare är Camilla Fredman och Kaj Nyman. De två olika ClubComp-utbildningarna genomförs en dag vardera under helgen och 40 resp. 35 personer har anmält sig till dessa. Föreläsare är Susanne Lindberg och Reidar Karlsson. Vill du veta mer om de olika arrangörsutbildningarna, läs här Länk till annan webbplats..

För tekniska funktionärer finns det både utbildningar för

nya

TC/TC/DVO, Återcertifiering för

befintliga

TC/TS/DVO, Domarutbildning Steg 3B Klubb-TC samt IndTA för skiljedomare. Det är endast ett 15-tal som anmält sig till dessa olika utbildningar, och det är tyvärr alldeles för få. Sverige skriker efter tekniska funktionärer, så uppmaningen till alla föreningar är att stötta och uppmuntra alla som vill bli teknisk funktionär att påbörja sin utbildning. Det kommer i höst att genomföras ett flertal grundutbildningar för domare, här hittar du när och var. Länk till annan webbplats.  Vad resp. teknisk funktionär gör är inte helt enkelt för en oinvigd att veta/förstå, men här kan du läsa mer om de olika rollerna Länk till annan webbplats..

Även kursföreläsare ska utbildas, föreningsledare inspireras  och distriktsaktiva träffas under de fyra dagarna i Skövde. Till dessa kurser finns platser kvar, hör av dig snarast till förbundskansliet om du är intresserad av att gå.

På lördagen genomförs även ett gemensamt seminarium för samtliga deltagare där Svenska Konståkningsförbundets värdegrund, policys och dokumentet "Konståkningen vill" gås igenom av bland andra förbundsordförande Katarina Henriksson och generalsekreterare Per Adler.

Arrangemanget kring utbildningarna i Skövde leds av Malin Jarl, Utbildningsansvarig i förbundet.

- Det är jätteroligt att så många anmält sig! Jag hoppas att alla kommer få lärorika och inspirerande dagar i Skövde och åka därifrån fullmatade med energi och lust att fortsätta utveckla svensk konståkning, säger Malin och fortsätter:

- Det enda som är lite oroande är att det är så få som vill utbilda sig till tekniska funktionärer. Det är en oerhört skör situation vi har i Sverige. De vi har idag är alla mycket hårt belastade, och vi har sett flera tävlingar under senare år som har tvingats att ställas in då det saknats tekniska funktionärer. Vi måste helt enkelt bli bättre på att rekrytera, utbilda och behålla våra tekniska funktionärer, konstaterar Malin och hälsar alla anmälda varmt välkomna till Skövde om mindre än tre veckor!

Foto: Billingehus hemsida

Publicerad: 2013-08-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer