Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

ISU Seminarium för svenska paråkare

Svenska Konståkningsförbundet har med stöd av ISU och Idrottslyftet skickat fyra svenska paråkningspar och deras tränare till ett ISU seminarium i Berlin under påsklovet. Seminariet/ lägret var oerhört givande och utvecklande för alla deltagare.


Under några intensiva dagar har ett antal åkare och tränare grillats i Berlin, vi har inte gjort annat än skyndat mellan föreläsningar, ispass, fyspass och balettklasser.

Vi som fanns på plats i Berlin var:

  • Michelle Lundberg & Richard Lundberg med tränare Karin Wendel (och dotter Thea)
  • Ronja Roll & Gustav Forsgren med tränare Valerie Kornienko
  • Malin Steen & Isak Kjerf med tränare Pia Pettersson
  • Vera Björklund & Alexander Backlund med tränare Elena Kozneva
  • Åsa Nordback – domare
  • Kristina Houwing – domare

Sammanlagt deltog 26 unga par från 12 länder och paren var uppdelade i fyra grupper efter nivå. Grupp 4 bestod av åkare som aldrig åkt paråkning och några som åkt tillsammans ett kort tag, där fanns nationer som AUS, ESP, GBR och CRO. Våra svenska åkare befann sig utspridda i grupperna 1–3 och här fanns övriga nationer: CZE, SUI, POL, NED, GER, ITA och CAN.

Presentatörer var samma personer som för tre år sedan. Det var deras tredje seminarium och de är alltid mycket uppskattade av åkare och tränare. 

Chef för lägret var Mr. Louis Stong, CAN – ”grand old man” inom konståkningen och en riktig eldsjäl – han höll i allt praktiskt från mat och schemaläggning till föreläsningar och allmän problemlösning. 

Parträningen hölls av Richard Gautier, CAN – han behöver väl ingen närmare presentation, han har tagit åtskilliga par till världseliten genom åren, vid 2010 Four Continents hade hans par placeringarna 3:a, 5:a och 7:a. Hans bästa juniorpar tog silver på JVM 2010 och var 5:a på FCC 2010. 

Singeltränigen hölls av Manon Perron, CAN, Manon arbetar med Richard i Montreal, hon är mycket lättsam och tydlig i sitt sätt att undervisa, tekniken är rak och enkel. Hennes lektioner är alltid väldigt givande både för åkarna och tränarna. Manon fick ju OS brons tillsammans med Joannie Rochette i Vancouver som vi alla känner till. 

Grenspecifik teknik på marken hölls av paret Suidek, Dorota och Mariusz, POL, bland deras meriter finns 1 silver och 2 brons på EM. Dom tränade under sista delen av sin karriär för Rickard och Manon i Canada. Mariusz har deltagit på tretton VM i paråkning med olika partners under sin karriär! Dessa lyftklasser är mycket tunga för åkarna och säkerligen den jobbigaste träning på hela seminariet, exempelvis genomförde paren en övning som innehöll 80 lyft! Mariusz gick även igenom twist på marken samt alla lyft på isen varannan dag. 

Skating/tracking hölls av Alexander Konig, GER, på dessa lektioner fick åkarna åka parallella steg och stegsekvenser.

Skating samt ”movement to music” hölls av Igor Tchineaev, RUS men boende i CAN, och ja, dessa klasser var helt galna, här kunde vad som helst hända. Igor bygger sin tränig på lek, fantasi och musikalitet. Stegen vävs samman till små slingor helt inspirerade av den musik han ”råkar sätta på” för stunden. Igor gick igenom olika musikstilar samt rörelsemönster för dessa, allt på ett lättsamt sätt. Bland annat övades den svåra konsten att improvisera i par, en viss tankeläsning var ett måste här! Man övade också en hel del åkning i fart över hela banan med saxning och positioner tillsammans. Han var väldigt populär bland åkarna. 

Balett/Yoga/avslappning, mim, improvisation på golvet hölls av Marc Bogaerts. Dessa klasser var en skön kontrast till seminariets övriga innehåll. Andning och massage ingick också. 

Där fanns även ett juniorpar med för demonstration och praktisk hjälp på isen, det var Richards bästa juniorpar, Narumi Takahashi och Mervin Tran, JPN, meriter se ovan. De demonstrerade ett enormt tålamod och stod till förfogade timma efter timma på isen, visade samma övningar för 4 olika grupper utan att röra en min, väldigt hjälpsamma och stöttade åkarna med goda råd och tips för diverse övningar och grepp. Alltid glada och trevliga. Och ibland fick de ta fart och visa upp ett element för att vi alla skulle få rätt bild på näthinna och då strålade lilla Narumi (146 cm över havet) som en sol varje gång! 

Några föreläsningar hann vi också med där vi lärde oss ett och annat matnyttigt: Manon pratade bl.a. om samspelet mellan åkarna i paret, tränaren och familjen samt uppträdande vid tävling och träning. Mr Alexander Lakernik, ISU, pratade om kommande förslag till regeländringar och värdet för elementen, Louis talade om framtiden för dessa par som deltog vid seminariet, parens framtida planer, satsning och ambitionsnivå utreddes grundligt och antecknades.

En inblick i seminariets upplägg:

Dagarna började med frukost 06.30, första träningspasset började 08.00 – då förväntades alla vara pigga och skärpta till max. Sedan löpte dagen på med 4 x 45 minuter pass före lunch följt av en 15 minuters promenad till hotellet för matrast, sedan tillbaka igen och 4-5 ytterligare pass innan alla vandrade hem igen för en välförtjänt dusch och middag vid 19-tiden. De åkare som efter allt detta ändå har en gnutta energi kvar avslutade dagen med ett ”lobby-häng” med gänget. 

Söndag, måndag och tisdag var heldagar, mitt i veckan på onsdagen körde vi en halv dag följt av lite fritid, sedan fortsatt vi igen torsdag, fredag och lördag. Hemresa söndag efter frukost. 

Seminariet avslutas alltid med ett domarseminarium – till detta kom ytterligare två svenska delegater så över helgen var vi alltså hela 14 personer som representerade Svensk konståkning i Berlin! Vi hade intentionen att ta en bild med oss alla tillsammans men det sprack pga olika tider och allmänt strul.  

Men vi har lite andra bilder från veckan:


Ronja & Gustav samt Malin & Isak med Dorota & Mariusz


 

Tre av de svenska paren i lobbyn före sista middagen


Hela det glada gänget i grupp 2 på isen med Manon

Avslutningsvis vill jag framföra allas vårt gemensamma TACK till ISU för anordnandet av detta seminarium varje år och till SKF för nomineringen av alla våra fyra par till Berlin. 

Våra par höll sig väl framme och kunde visa upp goda grunder och bra förutsättningar för framtida resultat! Sverige har deltagit sedan 2003 vid dessa event, första åren deltog jag och Peter Levin och det var då jag på allvar blev helt biten av paråkning. Sedan dess har jag har deltagit vid ytterligare två tillfällen förutom i år, 2006 och 2007, Linköping har deltagit vid minst två tillfällen, Orsa KK har deltagit en gång. Även Tyringe och Jönköping har deltagit förut, så vi har flitigt bevistat dessa evenemang och förkovrat oss.

Sverige är på frammarsch i paråkning och vi ska kämpa vidare mot högre mål inför kommande tävlingssäsong, håll utkik efter Svenska par! Och vi hoppas på att bli ännu flera!  

Vid pennan / Pia Pettersson

Publicerad: 2010-04-16

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer